×

Προειδοποίηση

JFile: :read: Αδυναμία ανοίγματος αρχείου: http://query.yahooapis.com/v1/public/yql?q=SELECT+%2A+FROM+query.multi+WHERE+queries%3D%27SELECT+%2A+FROM+flickr.photosets.info+WHERE+api_key%3D%2276a47f0c1b12614be10f1190637bc1aa%22+and+photoset_id%3D%2272157634905709443%22%3B+SELECT+%2A+FROM+flickr.photosets.photos%2820%29+WHERE+api_key%3D%2276a47f0c1b12614be10f1190637bc1aa%22+and+photoset_id%3D%2272157634905709443%22+and+extras%3D%22description%2C+date_upload%2C+date_taken%2C+path_alias%2C+url_sq%2C+url_t%2C+url_s%2C+url_m%2C+url_o%22%27&format=json&env=store%3A%2F%2Fdatatables.org%2Falltableswithkeys&_maxage=3600&callback=
 1. Πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουλίου 2013 απο την Ε.Α.Α.Α / Παρ. Ηρακλείου - Λασιθίου, η εκδήλωση τοποθέτησης επιτύμβιας πλάκας, προς αιωνία μνήμης δυο (2) Αεροπόρων που σκοτώθηκαν σε αεροπορικό ατύχημα με  Α/Φ F-84F στο Οροπέδιο Λασιθίου, χωρίο Καμινάκι. Αφορμή για την παραπάνω εκδήλωση δόθηκε οταν πριν μερικούς μήνες ενας κάτοικος της περιοχής, έφερε στο παραρτημά μας μια κάσκα χειριστού, ξέροντας οτι στο σημείο που την βρήκε, στις 30 Ιανουαρίου 1969, πρίν 44 χρόνια, συνέβει ενα τραγικό αεροπορικό ατύχημα.
 2. Με υπηρεσιακό λεωφορείο της 126 ΣΜ, περίπου 25 συνάδελφοι, με την τιμητική παρουσία του Προέδρου της Ε.Α.Α.Α Πτεράρχου (Ι) ε.α Κων. Ιατρίδη, που ήρθε για να τιμήση το παραρτημά  μας αλλα και τον σκοπό αυτής, τον Δκτή της 133 ΣΜ, Σμχο (Ι) Κων. Άγγο ως εκπρόσωπο του Κυρίου Α/ΓΕΑ, Αντιπροσωπείες Αξκων απο την 115 ΠΜ, 3ο ΚΕΠ/ΖΗΡΟΥ, 126 ΣΜ, 133 ΣΜ και πλήθος κόσμου της περιοχής, αφου εκείνη τη μέρα τιμώταν η εορτή της Αγιάς Παρασκευής ως πολιούχος, τελέστηκε η τελετή ως εξής:

α. ΤΡΙΣΑΓΙΟ

β. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΠΙΤΥΜΒΙΑΣ ΠΛΑΚΑΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΚΤΗ ΤΗΣ 133 ΣΜ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ε.Α.Α.Α/ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

γ. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ:

 1. ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ Α/ΓΕΑ ΑΠΤΧΟΥ (Ι) ΚΥΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΤΟΥΡΝΑ , ΣΜΧΟΣ (Ι) ΚΩΝ. ΑΓΓΟΣ
 2. ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Α.Α.Α, ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ (Ι) ε.α ΚΩΝ. ΙΑΤΡΙΔΗΣ
 3. ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Α.Α.Σ / ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ ε.α ΜΗΝΑΣ ΡΑΣΟΥΛΗΣ
 4. ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Α.Α.Α/ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΣΜΧΟΣ ε.α ΕΜΜ. ΦΡΟΥΔΑΚΗΣ
 5. ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ, Κος ΠΙΠΕΡΑΚΗΣ
 6. ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΠΕΣΟΝΤΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.
 7. ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΠΕΣΟΝΤΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΙΠΕΡΑΚΗ.
 8. ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΡΔΟΥ Ε.Α.Α.Α/ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΜΧΟΥ ε.α ΚΥΡΙΟΥ ΕΜΜ. ΦΡΟΥΔΑΚΗ.
 9. ΕΝΟΣ (1) ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ
 10. ΕΠΙΔΟΣΗ ΔΥΟ ( 2) ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΗΜΑΙΩΝ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΡΔΟ ΤΗΣ Ε.Α.Α.Α
 11. ΛΗΞΗ ΤΕΛΕΤΗΣ.
 12. ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΥΜΕ ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ.

                      Ομιλία Προέδρου Ε.Α.Α.Α/ΠΑΡΑΡΤ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Αιδεσιμώτατε, της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου,

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε, Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Κύριε Δκτά της 133 ΣΜ ως εκπρόσωπος του Κυρίου Α/ΓΕΑ,  Αντιπροσωπείες Αξκών των Μονάδων της 115 ΠΜ, 3ο ΚΕΠ/ΖΗΡΟΥ , 126 ΣΜ/ ΗΡΑΚΛΕΙΟ,   Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Ε. Α. Α. Α, προσφιλείς συγγενείς των πεσόντων αεροπόρων που τιμάμε σήμερα, περήφανοι και φιλότιμοι κάτοικοι του Οροπεδίου Λασιθίου, αγαπητοί μου συνάδελφοι, μέλη της Ένωσης Αποστράτων Αξκών Αεροπορίας του παραρτήματος Ηρακλείου, Κυρίες και Κύριοι. Συγκεντρωθήκαμε στον ιερό   τούτο χώρο , στο μνημείο ηρωικών πεσόντων της περιοχής αυτής, γονέων , αδερφών, φίλων σας, για να τιμήσωμε δυο ήρωες Αεροπόρους που έπεσαν στο καθήκον εν καιρό ειρήνης, υπερασπιζόμενοι το αναφαίρετο δικαίωμα του λαού μας να ζει ήσυχος, ελεύθερος, και ασφαλής από κάθε επιβουλή.

30 Ιανουαρίου 1969, μια χειμωνιάτικη παγωμένη ημέρα, ένας εκκωφαντικός θόρυβος συντάραξε τα χιονισμένα λασιθιωτικα βουνά. Ηταν ο ήχος της πρόσκρουσης δυο (2) μαχητικών Α/Φ της Πολεμικής Αεροπορίας, τύπου F-84F της 115 Π.Μ, που πέταγαν στη περιοχή.

Το τίμημα για τη Πολεμική Αεροπορία μα και για δυο οικογένειες βαρύ. Νεκροί και οι 2 κυβερνήτες των Α/Φ, ο Υποσμηναγος (Ι) Νικολακόπουλος Κωνστ. του Παναγιώτου και ο Ανθυποσμηναγος (Ι) Πιπεράκης Αντ. Του Εμμανουηλ.

Τα χρόνια πέρασαν, οι μνήμες ξεθωριάζουν, δεν σβήνουν όμως, ώσπου μια μέρα , ένας κάτοικος της περιοχής φίλος της Πολεμικής Αεροπορίας μα και ευσυνείδητος Πολίτης, βρήκε τυχαία μια κάσκα και έκρινε ότι ήταν κάσκα πιλότου, αφού ήξερε ότι κάπου εκεί, συνέβη πριν από χρόνια ένα αεροπορικό ατύχημα. Το εύρημα αυτό μας το παρέδωσε στη Λέσχη μας στο Ηράκλειο, με την ανάλογη ευχαρίστηση από μέρους μας, μα και μεγάλη συγκίνηση που μετά από τόσα χρόνια αυτοί οι δύο αεροπόροι ήταν σαν να ήθελαν να μας πουν κάτι…..

Εδώ θέλω να ευχαριστήσω μέσα από τη καρδιά μου, τον επίτιμο Πρόεδρο μας, Σμήναρχο ε.α Γεώργιο Ορφανάκη, που αμέσως έψαξε και βρήκε κάθε διαθέσιμο στοιχείο για το συμβάν , χάρτες με το ακριβές σημείο της πρόσκρουσης και έστειλε γραπτή επιστολή στον Δήμο Οροπεδίου για το εύρημα καθώς και πλήρη ενημέρωση για το αεροπορικό ατύχημα που είχε συμβεί.

Το Δ.Σ του Παραρτήματος μας ομόφωνα αποφάσισε τη κατασκευή και τοποθέτηση μαρμάρινης πλάκας, σε ένδειξη τιμής, μα και αιωνίας μνήμης των δυο πεσόντων αεροπόρων. Την απόφαση μας αυτή την γνωστοποιήσαμε εγγράφως στο Κύριο Δήμαρχο , όπου και μας υπέδειξε το σημείο τοποθέτησης της πλάκας.

Όλοι εμείς που βρισκόμαστε εδώ, κλίνομε ευλαβικά το κεφάλι σε αυτούς τους ήρωες αεροπόρους και παρακαλούμε τον Ύψιστο για την αιωνία ανάπαυσή τους,   ότι δεν θα τους ξεχάσομε ποτέ. Οι άνθρωποι πεθαίνουν οταν ξεχαστούν....

Αιωνία η μνήμη όλων αυτών που πριν και μετά από αυτούς τους ηρωες, έταξαν στη ζωή τους να φυλάνε Θερμοπύλες και θυσιάστηκαν για ένα σκοπό, τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της χώρας μας.

Με φωνή περήφανη, δυνατή, καθαρή, από αυτό τον περήφανο και ιερό τόπο, το Οροπέδιο Λασιθίου, απευθυνόμαστε στα Ελληνόπουλα και τους λέμε, να ποια πρέπει να είναι τα πρότυπα σας, οι Ελληνες Αεροπόροι, δεν θα σας προδώσουν ποτέ. Αντλείτε από αυτούς , σεβασμό, θάρρος, αγάπη για τη πατρίδα , αυταπάρνηση, θυσία ανιδιοτελής, τιμή, υπερηφάνεια.

Και όταν ακούτε τον θόρυβο κάποιου Α/Φ να διασχίζει τον Ελληνικό ουρανό, να σκέφτεστε ότι το κυβερνά ένα Ελληνόπουλο που προέρχεται από εσάς, από ένα μικρό φτωχό χωριό της χώρας μας, που γαλουχήθηκε στη Σχολή Ικάρων να πιστεύει σε ιδανικά και που ανταποκρίνεται σε κάθε απαίτηση και πρόκληση από οιονδήποτε παραβιάσει τα εθνικά μας σύνορα.

Που εργάζεται μέρα και νύχτα σε ένα δύσκολο και εξαντλητικό πτητικό έργο, είτε για την ασφάλεια της χώρας μας, είτε για κοινωφελές έργο, μεταφέροντας από όλη την επικράτεια ανθρώπους που έχουν ιατρική ανάγκη κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και όχι μόνο, με μισθό όπως κάθε εργαζόμενος στη χώρα μας.

Αυτός Κυρίες και Κύριοι είναι ο πλούτος μας, και πάνω σε αυτόν, όντας πλούσιοι, εφάρμοσαν κάθε αδικία και λεηλασία.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον κύριο Γεώργιο Μηλιαρά Δήμαρχο του Οροπεδίου Λασιθίου. Τους αγαπητούς συναδέλφους και φίλους μας , τον Μανώλη Ανδρουλάκη και τον Μανώλη Μπαριτάκη, για την αμέριστη βοήθεια συμπαράσταση που μας παρείχαν και την ζεστή φιλοξενία τους όταν επισκεφτήκαμε τη περιοχή.

                           ΖΗΤΩ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

                         ΖΗΤΩ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Μέσα σε αυτό το συγκινητικό κλίμα εληξε η τελετή και μετά απο ένα καφέ επιστρέψαμε στο Ηράκλειο.

Ευχαριστούμε θερμά τον Προεδρό μας Κύριο Ιατρίδη, που με χαρά αποδέχτηκε την προσκλησή μας και επιπλέον ήρθε μαζί μας στο λεωφορείο για το Οροπέδιο Λασιθίου, σε ένα δύσκολο και επιπονο οδικό δίκτυο.

                                            

                                                                                         Ο Πρόεδρος

                                                                                       Εμμ. Φρουδάκης

                                                                                             Σμχος ε.α

 

{gallery}http://www.flickr.com/photos/97089445@N06/sets/72157634905709443/ {/gallery}