ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

23-08-2020 Νέα - Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις

Του Πατρός Αντωνίου Κουμή, Προισταμένου του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Καμινίων.     Σήμερα η εκκλησίας μας εορτάζει την απόδοση της Κοιμήσεως της θεοτόκου. Τα εννιάμερα της Παναγίας , όπως τα λέει ο λαός.  Κάθε Δεσποτική και Θεομητορική εορτή, γιορτάζεται οκτώ μέρες συνεχώς. Ύστερα αποδίδουμε τη γιορτή στην Εκκλησία, υμνούντες και δοξάζοντες τον Θεό, για ότι μας χάρισε. Έτσι μ' αυτό το δεδομένο, ολόκληρος σχεδόν ο Αύγουστος, είναι αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο. Από τη πρώτη μέχρι τις 23 του μηνός. Αυτό γίνεται για να...

Περισσότερα

ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΞΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

21-06-2020 Νέα - Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις

Ο Πρόεδρος, το Δ.Σ καθώς και τα Μέλη του Παραρτήματος Ηρακλείου της Ε.Α.Α.Α, εκφράζει τα θερμά Συλλυπητήρια στην Οικογένεια του Σγου (Ι) Εμμ. Γαρεφαλάκη του Νικολάου, που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα στις 18 Ιουνίου 2020, στη Σούδα Χανίων.  Ο υπόψη Αξκος υπηρετούσε στην 115 ΠΜ, Α/Φ F-16 BLK 52+ και ανήκε στην Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων <<ΖΕΥΣ>> Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή, έγινε στις 20 Ιουνίου 2020 στο Καστέλι Πεδιάδος απο όπου και κατάγεται.  ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ.         ...

Περισσότερα

Ζ΄ΛΟΥΚΑ

27-10-2019 Νέα - Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις

Το να θάβουν τα παιδιά τους γονείς, είναι βέβαια λυπηρό και έχει πόνο, αλλά είναι φυσιολογικό. Ετσι αποφάσισε ο Θεός. Το να θάβουν όμως οι γονείς τα παιδιά, αυτό ξεπερνά τα όρια και είναι τραγικό. Και συμβαίνει δυστυχώς πολλές φορές. Αυτό συνέβει και σήμερα, όπως μας είπε το Ιερό Ευαγγέλιο. Ένας χαροκαμένος πατέρας, επίσημο πρόσωπο της Ιουδαικής Κοινωνίας, τρέχει στο Χριστό και τον παρακαλεί να σώσει τη κόρη του που χαροπαλεύει. Μα μέχρι να φθάσουν στο σπίτι η κόρη πέθανε. Λυθήκανε...

Περισσότερα

Δ' ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.

10-04-2019 Νέα - Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις

Υμνος άπας ηττάται τώ πλήθει των πολλών οικτιρμών σου.  Συγκεντρωθήκαμε για τέταρτη φορά σήμερα, αγαπητοί μου, τέταρτη Παρασκευή των Χαιρετισμών, για να υμνήσουμε την Παναγία μητέρα μας και μητέρα του Θεού μας.  Ο στίχος τον οποίο αναφέραμε θέλει να μας πεί, πως όποιον ύμνο και αν πούμε, όποια δοξολογία και αν της προσφέρουμε, δεν είναι τίποτε μπροστά στο μέγεθος της καλοσύνης της, στο πλήθος των πολλών οικτιρμών της και της ευσπλαχνίας της. Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να υμνήσουμε επάξια αυτήν, που εδόξασε...

Περισσότερα

ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ

07-01-2019 Νέα - Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ Παραρτήματος Ηρακλείου, σας εύχωνται, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΑ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ. ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΣΑΣ ΟΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΑΣ.  Σας ενημερώνομαι οτι στις 26 Ιανουαρίου 2019, ημέρα Σάββατο και ώρα 20:30, στη Λέσχη <<ΖΟΡΜΠΑΣ>, θα γίνει η καθιερωμένη κάθε νέο έτος  κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.  Τιμή πρόσκλησης ειναι τα 10 ευρώ με πλήρη μενού, ποτό και μουσική με D.J Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει, πρέπει να το δηλώσει στο Γραφείο του Προέδρου στο Παράρτημα...

Περισσότερα

Ένα απο τα πολλά ονόματα που προσδίδουμε στην Παναγία μας είναι Γοργοεπήκοος και η ομώνυμη θαυματουργή εικόνα της ευρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους απο το 1646. 

Εκεί, όπως αναφέρεται στο ιστορικό της Μονής, << λάμπει ως πολύφωτος σελήνη, σαν άριστος κυβερνήτης και σοφός οικονόμος το διακυβερνά>>, φυλάσσοντας απο κάθε προσβολή και επήρρεια τους ασκουμένους σε αυτό οσίους πατέρες, αλλά και όσους προστρέχουν σ΄εκείνη με πίστη, ζητώντας την βοήθεια της. Και γενικά διαφυλλάτει , γοργώς και προθύμως υπακούει και ελεεί όλους, όσους την ευλαβούμαστε και την επικαλούμαστε με πίστη. 

Όπως αναφέρει στο Συναξάρι ο Όσιος Νικόδημος, στη Μονή Δοχειαρίου, στο δεξί μέρος της Τραπέζης του Μοναστηριού, βρισκόταν μια παλιά εικόνα της Παναγίας. Οι Πατέρες της Μονής αναφέρουν οτι είχε αγιογραφηθεί απο την εποχή του κτήτορος της Μονής, Νεοφύτου, τον 11ο αιώνα. Το έτος 1646 , που ήταν ένα έτος πολύ δύσκολο για την ιερά Μονή, διότι δεν είχε τα απαιτούμενα χρήματα για να πληρώσει τους καθορισμένους φόρους στους Τούρκους κατακτητές, ο τραπεζάριος του Μοναστηριού, περνούσε μπροστά απο αυτήν την εικόνα συνεχώς, ακόμα και τη νύχτα βαστάζοντας στα χέρια του αναμμένα δαδιά. Μια βραδυά, εκείνο το έτος λοιπόν, καθώς πέρναγε και πάλι μπροστά απο την εικόνα της Θεοτόκου, ακούει φωνή να βγαίνει απο την εικόνα και να του λέει: Μην περνάς απο εκεί και μαυρίζεις τον τόπο με καπνό. Ο μοναχός νομίζοντας οτι κάποιος άνθρωπος φώναξε, καταφρόνησε τη φωνή και δεν έδωσε σημασία. Μετά απο λίγες ημέρες, κι ενώ εκείνος συνέχιζε να περνά μπροστά απο την εικόνα με αναμμένα τα δαδιά, ακούει και πάλι τη φωνή να του λέει: Ω Μοναχέ αμόναχε, εως πότε θα συνεχίζεις να καπνίζεις τη μορφή μου και να με μαυρίζεις ατιμώντας με?

Και συγχρόνως με τη φωνή, έχασε ο ταλαίπωρος το φώς του κι έμεινε τυφλός. Έτσι καταλαβαίνοντας το σφάλμα του, οτι δηλαδή καταφρόνησε την πρώτη φωνή και δεν υπάκουσε, κατασκεύασε ενα στασίδι μπροστά απο την εικόνα της Παναγίας και την παρακαλούσε συνεχώς να του το συγχωρέσει αυτό το εξ΄ απροσεξίας αμάρτημα και να του χαρίσει το φώς του, ώστε βλέποντας την  Αγία Εικόνα της να την δοξάζει και να την ευχαριστεί πάντοτε. Και η Παναγία μας , εισάκουσε την προσευχή του και του είπε: <<Ιδού , από σήμερα σου χαρίζω το φώς και πρόσεξε στο εξής να μην περάσεις με αναμμένα διαδιά, γιατί εγώ είμαι η Κυρία της Μονής αυτής και γοργά υπακούω σ΄εκείνους που με επικαλούνται και τους χαρίζω τα προς σωτηρία αιτήματα τους, διότι καλούμαι Γοργοεπήκοος>>. 

Από τότε η Αγία αυτή εικόνα ονομάζεται Γοργοεπήκοος, γιατί πραγματικά με τα θαυμαστά έργα της, συνεχώς αποδεικνύει ότι γρήγορα υπακούει σ΄εκείνους που προστρέχουν σ΄αυτήν με ευλάβεια και πίστη.

Και πραγματικά η χάρης της ενεργεί πάμπολα θαύματα όχι μόνο στο Άγιο Όρος, αλλά και έξω απο αυτό , σε πόλεις και χωριά, σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και σε σε άλλα μέρη , όπου την ευλαβούνται και την επικαλούνται. Η Παναγία η Γοργοεπήκοος είναι πολύ θαυματουργή, γιατρεύει διάφορες ασθένειες, χαρίζει παιδιά σε άτεκνα ζευγάρια, φανερώνει απολεσθέντα αντικείμενα, προστατεύει όσους κινδυνεύουν στη θάλασσα, λυτρώνει όσους αιχμαλωτίζονται, θεραπεύει απο τον πονοκέφαλο και την κόπωση, ανορθεί τους παραλύτους, χαρίζει το φώς στους τυφλούς, θεραπεύει απο θανατηφόρες ασθένειες, διώκει τις ακρίδες απο τα χωράφια και άλλα πολλά θαυμαστά που βρίσκονται γραμμένα στη Μονή Δοχειαρίου, ως θαυματουργές επεμβάσεις της Παναγίας της Γοργοεπηκόου. 

Όταν λοιπόν, θεραπεύτηκε απο την τύφλωση του ο τραπεζάρχης Μοναχός, ονόματι Νείλος, οι πατέρες της Μονής έφτιαξαν στο χώρο αυτό ενα παρεκκλήσι πρός τιμήν της Παναγίας της Γοργοεπηκόου, αφού η ίδια η Παναγία χαρακτήρισε τον ευατό της με το επίθετο αυτό. Εκεί τελείται δύο φορές τη βδομάδα η Θεία Λειτουργία, εκεί γίνονται οι κουρές των Μοναχών και καθημερινά ,πρωί και βράδυ, ψάλλονται παρακλήσεις μπροστά στην Ιερή Εικόνα.

Η πρώτη αγιογραφηθείσα εικόνα της Παναγίας στη Μονή Δοχειαρίου που έγινε το 1563, την αναφέρει ως βρεφοκρατούσα , Φοβερά Προστασία και Γοργοεπήκοο.Πρέπει να επισημάνουμε λοιπόν, οτι η Παναγία όταν μίλησε στο Μοναχό δεν χρησιμοποίησε για τον εαυτό της κανένα απο τα ονόματα που ήταν γραμμένα στην τοιχογραφία, δηλαδή Γοργοεπήκοος,  Βρεφοκρατούσα, Φοβερά Προστασία, αλλά κράτησε για τον εαυτό της το όνομα Γοργοεπήκοος, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι υπακούει γρήγορα στις δεήσεις των πιστών και κατ΄επέκταση οτι η υπακοή παίζει το σημαντικότερο ρόλο στη σωτηρία των ανθρώπων.

Μετά το θαύμα στο Μοναχό Νείλο, στον οποίο χάρισε πάλι το φώς του, η Παναγία μας θέλησε να δείξει μια άλλη ιδιότητα της, ένα άλλο χάρισμα για την σωτηρία και την πνευματική προκοπή των ανθρώπων κι έδωσε στον εαυτό της το όνομα Γοργοεπήκοος, τονίζοντας το έργο της διακονίας.

Όπως ο Υιός της, έτσι κι εκείνη διακονεί με άπειρους τρόπους, τη σωτηρία μας. Κι έτσι όπως με την υπακοή της στα λόγια του Αρχαγγέλου Γαβριήλ συνέβαλε στη σωτηρία μας, έτσι και τώρα , ως υπακούσα στα αιτήματά μας , επαναλαμβάνει με ταπείνωση << Ιδού η δούλη Κυρίου>>. Έτσι βοηθάει και σώζει γρήγορα όσους με πίστη καταφεύγουν σε αυτή και την επικαλούνται και την τιμούν ως Γοργοεπήκοο. Έκτοτε πολλές εικόνες , εκκλησίες, αλλά και Μονές τιμούν την Παναγία την Γοργοεπήκοο, όπως άλλωστε και εμείς που αποφασίασαμε με ευλάβεια να αφιερώσουμε το εσωτερικό παρεκκλήσιο του Μοναστηριού μας στο Άγιο Όνομα της. Γιατί πραγματικά αισθανόμαστε πόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε απο τις πρεσβείες, τις μεσιτείες και την μητρική προστασία Της στούς δύσκολους καιρούς που ζούμε. Η Μητέρα του Κυρίου μας, μεριμνά γοργά για την σωτηρία όλων μας και αναδίδει χάρη σε όλους όσους την επικαλούνται με πίστη , ευλάβεια και αγάπη. Ας την επικαλούμαστε πάντοτε, ας ψάλλουμε την παρακλησή τηςκαι ας πανηγυρίζουμε την ημέρα της εορτής της, την 1 Οκτωβρίου.