ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

23-08-2020 Νέα - Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις

Του Πατρός Αντωνίου Κουμή, Προισταμένου του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Καμινίων.     Σήμερα η εκκλησίας μας εορτάζει την απόδοση της Κοιμήσεως της θεοτόκου. Τα εννιάμερα της Παναγίας , όπως τα λέει ο λαός.  Κάθε Δεσποτική και Θεομητορική εορτή, γιορτάζεται οκτώ μέρες συνεχώς. Ύστερα αποδίδουμε τη γιορτή στην Εκκλησία, υμνούντες και δοξάζοντες τον Θεό, για ότι μας χάρισε. Έτσι μ' αυτό το δεδομένο, ολόκληρος σχεδόν ο Αύγουστος, είναι αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο. Από τη πρώτη μέχρι τις 23 του μηνός. Αυτό γίνεται για να...

Περισσότερα

ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΞΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

21-06-2020 Νέα - Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις

Ο Πρόεδρος, το Δ.Σ καθώς και τα Μέλη του Παραρτήματος Ηρακλείου της Ε.Α.Α.Α, εκφράζει τα θερμά Συλλυπητήρια στην Οικογένεια του Σγου (Ι) Εμμ. Γαρεφαλάκη του Νικολάου, που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα στις 18 Ιουνίου 2020, στη Σούδα Χανίων.  Ο υπόψη Αξκος υπηρετούσε στην 115 ΠΜ, Α/Φ F-16 BLK 52+ και ανήκε στην Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων <<ΖΕΥΣ>> Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή, έγινε στις 20 Ιουνίου 2020 στο Καστέλι Πεδιάδος απο όπου και κατάγεται.  ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ.         ...

Περισσότερα

Ζ΄ΛΟΥΚΑ

27-10-2019 Νέα - Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις

Το να θάβουν τα παιδιά τους γονείς, είναι βέβαια λυπηρό και έχει πόνο, αλλά είναι φυσιολογικό. Ετσι αποφάσισε ο Θεός. Το να θάβουν όμως οι γονείς τα παιδιά, αυτό ξεπερνά τα όρια και είναι τραγικό. Και συμβαίνει δυστυχώς πολλές φορές. Αυτό συνέβει και σήμερα, όπως μας είπε το Ιερό Ευαγγέλιο. Ένας χαροκαμένος πατέρας, επίσημο πρόσωπο της Ιουδαικής Κοινωνίας, τρέχει στο Χριστό και τον παρακαλεί να σώσει τη κόρη του που χαροπαλεύει. Μα μέχρι να φθάσουν στο σπίτι η κόρη πέθανε. Λυθήκανε...

Περισσότερα

Δ' ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.

10-04-2019 Νέα - Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις

Υμνος άπας ηττάται τώ πλήθει των πολλών οικτιρμών σου.  Συγκεντρωθήκαμε για τέταρτη φορά σήμερα, αγαπητοί μου, τέταρτη Παρασκευή των Χαιρετισμών, για να υμνήσουμε την Παναγία μητέρα μας και μητέρα του Θεού μας.  Ο στίχος τον οποίο αναφέραμε θέλει να μας πεί, πως όποιον ύμνο και αν πούμε, όποια δοξολογία και αν της προσφέρουμε, δεν είναι τίποτε μπροστά στο μέγεθος της καλοσύνης της, στο πλήθος των πολλών οικτιρμών της και της ευσπλαχνίας της. Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να υμνήσουμε επάξια αυτήν, που εδόξασε...

Περισσότερα

ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ

07-01-2019 Νέα - Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ Παραρτήματος Ηρακλείου, σας εύχωνται, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΑ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ. ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΣΑΣ ΟΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΑΣ.  Σας ενημερώνομαι οτι στις 26 Ιανουαρίου 2019, ημέρα Σάββατο και ώρα 20:30, στη Λέσχη <<ΖΟΡΜΠΑΣ>, θα γίνει η καθιερωμένη κάθε νέο έτος  κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.  Τιμή πρόσκλησης ειναι τα 10 ευρώ με πλήρη μενού, ποτό και μουσική με D.J Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει, πρέπει να το δηλώσει στο Γραφείο του Προέδρου στο Παράρτημα...

Περισσότερα

Το να θάβουν τα παιδιά τους γονείς, είναι βέβαια λυπηρό και έχει πόνο, αλλά είναι φυσιολογικό. Ετσι αποφάσισε ο Θεός. Το να θάβουν όμως οι γονείς τα παιδιά, αυτό ξεπερνά τα όρια και είναι τραγικό.

Και συμβαίνει δυστυχώς πολλές φορές. Αυτό συνέβει και σήμερα, όπως μας είπε το Ιερό Ευαγγέλιο. Ένας χαροκαμένος πατέρας, επίσημο πρόσωπο της Ιουδαικής Κοινωνίας, τρέχει στο Χριστό και τον παρακαλεί να σώσει τη κόρη του που χαροπαλεύει. Μα μέχρι να φθάσουν στο σπίτι η κόρη πέθανε. Λυθήκανε τα γόνατα του πατέρα οταν το άκουσε, μα ο Χριστός του έδωσε θάρρος και τουπε να ελπίζει. Και πράγματι ο Κύριος ανέστησε με ένα λόγο του το πεθαμένο παιδί. Φανταζόμαστε όλοι τη χαρά του πατέρα και της μάνας και την έκπληξη όλων, όσων ήταν παρόντες. Τέτοια πράγματα δεν γίνονται κάθε μέρα, ούτε και μπορεί να τα κάνει οποιοσδήποτε. Μόνο ο Χριστός, ο Κύριος της ζωής και του θανάτου. 

Ο θάνατος αδελφοί μου, είναι το μεγαλύτερο απ΄ολα τα κακά της ζωής του ανθρώπου. Ειναι κάτι, που όταν γίνει, δεν διορθώνεται. Ο άνθρωπος που θα φύγει, δεν γυρίζει πίσω. Άφηνει για πάντα, τούτο το μάταιο κόσμο. Γιαυτό, όλοι οι άνθρωποι, σ΄όλες τις εποχές, φοβούνται τον θάνατο. Άλλοι το ομολογούν με ειλικρίνεια και άλλοι κάνουν τους παληκαράδες και προσπαθούν να τον αγνοήσουν. 

Ο βασιλιάς της Γαλλίας, Λουδοβίκος είχε κάποτε αρρωστήσει στο παλάτι του. Σαν άρρωστος έτρεμε το ....θάνατο, τόσο πολύ, ώστε δεν επέτρεπε στο προσωπικό του παλατιού να πεί αυτή τη λέξη. Κάποια μέρα όμως ενας υπηρέτης του ξεστόμισε: << Άντε να πεθάνει να ησυχάσουμε>> και ο βασιλιάς το άκουσε και κουκουλώθηκε στις κουβέρτες. Φοβήθηκε και....κρύφτηκε. (και που κρύφτηκε) Ο << παντοδύναμος>> αυτοκράτορας  φοβόταν τη λέξη θάνατος. 

Πόσοι πανικοβάλλονται βρισκόμενοι ενώπιον του θανάτου. Και επειδή πανικοβάλλονται δεν θέλουν να τον σκέπτονται. Μεγάλο λάθος αυτό. Κάνουν μια << τρύπα στο νερό>>, επειδή με αυτό που κάνουν, δεν λύνουν το πρόβλημμα. Το απωθούν στο υποσυνείδητο. Και απο εκεί τους βασανίζει μέρα και νύχτα. 

Πήγε πριν λίγα χρόνια κάποιος, μεγάλης ηλικίας, άπιστος, στο Άγιο Όρος. Φιλοξενήθηκε με προθυμία σ΄ενα μοναστήρι. Και εκεί, πάνω στο καφέ, του άνοιξαν οι πατέρες συζήτηση για την άλλη ζωή και τον θάνατο. Εκείνος είπε πως δεν πιστεύει ότι όλα αυτά είναι αληθινά.

Αν 99% είναι ψέμματα και 1% αληθινά, τι γίνεται τότε? τον ρώτησαν. 

Το πρωί, πάλι στον καφέ, ρώτησε κάποιος, πως κοιμηθήκατε απόψε Κύριε Πρόεδρε?

Εκείνο το 1% δεν με άφησε να κλείσω μάτι, απάντησε.

Αυτό ήταν απο το θεό. γιατί τελικά εξομολογήθηκε, τακτοποιήθηκε πνευματικά κι έφυγε λίγο αργότερα, ήρεμος για την άλλη ζωή και την αιωνιότητα. 

<< Δεν φοβάται τον θάνατο, όποιος θυμάτε τον θάνατο>>, λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Αυτό έχει το νοημά του και τη σημασία του. Γιατί προσπαθείς να ρυθμίσεις έτσι τη ζωή σου, ώστε όταν έλθει να σταθής ακατηγόρητα ενώπιον του φοβερού κριτήριον του Θεού. 

<<Φοβάσαι και συ Πάτερ το θάνατο? ρώτησε ένας γιατρός στο Βενιζέλιο Νοσοκομείο , έναν άρρωστο Ιερέα. <<Οχι παιδί μου το θάνατο. Αλλά τη κρίση του θεού, μετά τον θάνατο>>.Αυτό φοβάμαι. Και ήταν Αγιος άνθρωπος. 

Όλοι, όσοι έχουνε << σώας τας φρένας>> αυτό τελικά φοβούνται. Την κρίση του Θεού. Και όσο πιο διαταραγμένες είναι οι σχέσεις με τον θεό, τόσο περισσότερο φοβούνται. Γιατί και οι πιό άπιστοι και πωρωμένοι έχουνε συνείδηση που δεν τους αφήνει ποτέ να ησυχάσουνε.

Μια παρέα νέων, απ΄αυτούς που ξενυχτάνε τα Σαββατόβραδα, γυρίζει ξημερώματα της Κυριακής στο σπίτι. Περνάνε μπροστά απο μια Εκκλησία, τα σκαλιά της οποίας ανεβαίνει εκείνη τη στιγμή ένας ηλικιωμένος  άνθρωπος. Ένας απο τη παρέα, πλησιάζει τον άνθρωπο και του λέει ειρωνικά, ε γέρο , αν δεν υπάρχει άλλη ζωή, χαμένες θα πάνε οι προσευχές σου. Γυρίζει τότε ο γέρος, κοιτάζει το παληκάρι και του λέει με ετοιμότητα. Αν δεν υπάρχει άλλη ζωή παιδί μου, εγω δεν έχω τίποτα να χάσω. Θάθελα όμως να μάθω , τι θα κάνεις εσύ αν υπάρχει. Ο λόγος αυτός συνεκλόνησε τον νεαρό και τον οδήγησε στη μετάνοια και την αλλαγή τρόπου ζωής.

Είναι αυτό το βασανιστικό 1% που είπαμε προηγουμένως. 

Τελικά αυτό είναι το μυστικό: Όταν τακτοποιήσουμε τις σχέσεις μας με το θεό και συμφιλιωθούμε μαζί του, όλα ομαλοποιούνται. Όλα γίνονται όμορφα. Όλα παίρνουν το νοημά τους. Και η ζωή και ο θάνατος. Η ζωή, γιατί σε αυτήν αθλείτε και αγωνίζεται ο άνθρωπος. Και θάνατος, γιατί γίνεται η γέφυρα που μας περνά απο τον μάταιο και πρόσκαιρο κόσμο, στην αιωνιότητα, στον παράδεισο και στη βασιλεία των ουρανών. << Ένθα ουκ έστι πόνος, ου λύπη, ου στεναγμός>>. Όπου έχει ετοιμάσει ο Θεός για τους εκλεκτούς του, τα αγαθά , τα οποία οπως λέει ο Απόστολος Παύλος που τα έζησε, << δεν είδε ποτέ οφθαλμός, δεν άκουσε ποτέ αυτί, και δεν φαντάστηκε ποτέ νούς ανθρώπου>>. Για να φτάσουμε όμως σε αυτά, πρέπει πρώτα να πιούμε το πικρό ποτήρι του θανάτου. Το οποίο ποτήρι, για τις Άγιες ψυχές δεν είναι πικρό, αλλά μάλλον γλυκό. Και ο φόβος του θανάτου, δεν είναι φόβος πια, αλλά νοσταλγική χαρά, αφού θα μας φέρει μια ώρα νωρίτερα στο Χριστό μας, που μας περιμένει να μας στεφανώσει και να μας χαρίσει τη βασιλεία που έχει ετοιμάσει απο καταβολής κόσμου. 

Αυτής της βασιλείας ας αξιωθούμε όλοι μας αδελφοί μου. Αμήν

 

Του Πατρός Αντωνίου Κουμή, Προιστάμενου του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Καμινίων.