ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

manolis froudakis

Νέα - Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις

Δ' ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.

Υμνος άπας ηττάται τώ πλήθει των πολλών οικτιρμών σου. 

Συγκεντρωθήκαμε για τέταρτη φορά σήμερα, αγαπητοί μου, τέταρτη Παρασκευή των Χαιρετισμών, για να υμνήσουμε την Παναγία μητέρα μας και μητέρα του Θεού μας. 

Ο στίχος τον οποίο αναφέραμε θέλει να μας πεί, πως όποιον ύμνο και αν πούμε, όποια δοξολογία και αν της προσφέρουμε, δεν είναι τίποτε μπροστά στο μέγεθος της καλοσύνης της, στο πλήθος των πολλών οικτιρμών της και της ευσπλαχνίας της. Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να υμνήσουμε επάξια αυτήν, που εδόξασε και τίμησε ο Θεός, με το να την κάνει μητέρα του Υιού του. 

Μπορούμε να μετρήσουμε την άμμο που βρίσκεται στο χείλος της θαλάσσης? Οχι. Μπορούμε να μετρήσουμε τα αστέρια ψηλά στον ουρανό? Οχι, ίλιγγος μας πιάνει. Μπορούμε να μετρήσουμε τις σταγόνες της βροχής? Αδύνατον είναι. Ε , τόσους πολλούς ύμνους αν προσφέρουμε στην Παναγία και πάλι δεν κάνουμε τίποτε. Δεν κάνουμε κάτι αντάξιο της. Δεν της προσφέρουμε κάτι ανάλογο απέναντι σ' εκείνα που η Παναγία μας πρόσφερε. 

Τι έκανε για μας η Παναγία? Τα πάντα. Έφερε τον Θεό στη γή. Οδήγησε τους ανθρώπους στον ουρανό. Έφερε σ΄εμας το μέγα έλεος, δηλ. τον Χριστό. Έφερε τον σωτήρα του κόσμου. Άνοιξε τον παράδεισο. Μεσιτεύει και πρεσβεύει μέρα - νύχτα για μας. Αν θα σωθούμε, θα σωθούμε εξ΄αιτίας της. Είναι λοιπόν τόσο μεγάλες και τόσο πολλές οι ευεργεσίες της προς την ανθρωπότητα, ώστε οτι και αν κάνουμε, δεν είναι αντάξιο της, άξιον όσων εκείνη έκανε. Ποτέ δεν θα μπορέσουμε επάξια να την υμνήσουμε, έστω και αν ακόμα έχουμε στόμα αγγελικό. 

Αυτό πάλι δεν σημαίνει, οτι εμείς δεν θα κάνουμε την προσπάθεια μας να υμνούμε και να τιμούμε την Κεχαριτωμένη, την ευλογημένη εν γυναιξί. Και μάλιστα, αφου δεν μπορούμε με λόγια, αφού αδυνατούμε με τους ύμνους, ας προσπαθήσουμε με την ζωή μας , με τα έργα και τις πράξεις μας. 

Λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Τιμή Αγίου, Μίμησης Αγίου. Τιμούμε τον Άγιο σωστά, όταν μιμούμεθα την ζωή του. Με άλλα λόγια, θέλουμε να τιμήσουμε την θεοτόκο? Να μιμούμεθα την ζωή της. 

Στο πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου διαβάζουμε, οτι η Παναγία νήστευε, προσευχόταν, έκανε αγρυπνίες, γονυκλισίες και ελεημοσύνες και όχι μόνο αυτά. Ο Άγιος Αντρέας ο Κρήτης λέει, οτι στο όρος των ελεών πήγαινε η Παναγία καθημερινώς και προσευχόταν. Στον τόπο εκείνο όπου προσευχόταν και έκανε τις μετάνοιες της οι πλάκες βαθούλωσαν. Έφαγε τις λίθινες πλάκες, τις έλιωσε με τα γονατά της. 

Τιμούμε λοιπόν την Παναγία, όταν μιμούμεθα την ευσπλαχνία της και την ασκητική της ζωή. Δια τούτο πρέπει και εμείς αδελφοί μου, λέει ο ¨Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, να τιμώμεν την Δέσποινα μας Θεοτόκο με νηστείες, προσευχή και καλά έργα. 

Η Παρθένος ήταν πεντακάθαρη και στο σώμα και στη ψυχή απο κάθε τι που μολύνει την σάρκα και το πνεύμα. Έτσι κι΄εμείς, αν θέλωμε να τιμήσουμε την αειπάρθενο, θα πρέπει να αγωνιζόμαστε σοβαρά, για να μη μολύνουμε το σώμα και την ψυχή μας με  αμαρτωλές ηδονές, το στόμα μας με ρυπαρά λόγια, την διάνοιά μας με ρυπαρούς λογισμούς, τα μάτια μας με πονηρά θεάματα κ.ο.κ

Έλεγε πάλι ο Άγιος Αντρέας, οτι στο Ναό του Σολομώντος είχαν βάλει δίχτυα στις πόρτες και στα παράθυρα, για να μην μπαίνουν μέσα στο Ναό τα διάφορα έντομα. Έτσι και εμείς πρέπει να προσέχουμε τις αισθήσεις μας, γιατί απο αυτές μπαίνουν μέσα μας οι διάφοροι πειρασμοί. Οι αισθήσεις μας, γίνονται οι δίοδοι, οι πόρτες δια των οποίων μπαίνει μέσα μας η αμαρτία και μολύνει τη καρδιά μας. 

Να προσέχουμε την ζωή μας. Να είναι ένας διαρκής ύμνος ευχαριστίας και δοξολογίας και ποτέ να μην πληγώνουμε την Παναγία. 

Ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης πρίν εγκαταλείψει τα εγκόσμια, ζούσε ζωή αμαρτωλή. Στο διάστημα αυτό (διηγείτε ο ίδιος), του φανερώθηκε η Παναγία και του είπε: Δεν μ΄αρέσει να βλέπω τα έργα σου. Μήπως τα δικά μας της αρέσουν? Βέβαια εμείς θέλουμε να λέμε, οτι είμαστε καθαροί, οτι δεν έχουμε αμαρτίες. Έτσι ξεγελούμε τον ευατό μας  και προσπαθούμε να κοιμήσουμε την ταραγμένη συνείδησή μας, Ας ρωτήσουμε όμως την Παναγία, τι γνώμη έχει για εμάς. 

Τα λόγια αυτά, συνεχίζει ο Άγιος Σιλουανός, ράγησαν την ψυχή μου. Ω και να γνωρίζαμε πόσο λυπάται και στεναχωρείτε η Παρθένος για εκείνους, που δεν μετανοούν. Αυτό το δοκίμασα απο την πείρα μου.

Στο βιβλίο << αμαρτωλών σωτηρία >> αναφέρεται ένα περιστατικό : Ένας στρατιώτης πήγαινε να προσκυνήσει την εικόνα της Θεοτόκου. Κάθε φορά που πήγαινε , έβλεπε την Παναγία καταπληγωμένη, μαχαιρωμένη, γεμάτη αίματα. Κατάλαβε οτι έφταιγε ο ίδιος, γιατί απατούσε τη γυναίκα του. Η μοιχεία του ήταν μαχαιριά που πλήγωνε την ψυχή της. Ήρθε σε μετάνοια, εξομολογήθηκε και καθαρίστηκε. Καθαρός πλέον προσκύνησε την εικόνα της. Οι πληγές και τα αίματα εξαφανίστηκαν. 

Πρέπει ακόμα να γνωρίζουμε, πως οι Άγιοι δεν φοβούντε τα τελώνια. Όμως κατά την φοβερά ημέρα της κρίσεως και αυτοί θα τρέμουν. Μόνο η Παναγία έχει το θάρρος να ατενίζει κατά πρόσωπο τον Υιό της και Κριτή της οικουμένης. Μόνο αυτή θα ικετεύει για εμάς και αυτό για τελευταία φορά. Θα παρακαλεί με αγωνία και επιμονή, με πολύ πόνο. 

Εκείνη την ημέρα θα γίνει η πιο μεγάλη << φιλονικία >> κατά την οποία θα νικήσει η Παναγία. Χάρις σ΄αυτήν την φιλονικεία πολλοί θα ελεηθούν. Γιαυτό ένας στίχος των χαιρετισμών λέει << Χαίρε πολλών πταιόντων συγχώρησης >>. 

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε ο κόσμος πίνει την αμαρτία σαν αναψυκτικό ποτό και δήθεν ευχαριστιέται. Κάτι που εξοργίζει και λυπεί τον Θεό. Εν τούτοις η οργή του δεν έχει ξεσπάσει ακόμη. Ο κόσμος μας δεν έχει καταστραφεί. Ζεί και ευημερεί χάρις στην Παναγία. 

Έλεγε ο μακαριστός π. Κλεώπας, σπουδαίος Γέροντας στη Ρουμανία: Ο Θεός προ πολλού θα μας είχε καταστρέψει εξ΄ αιτίας των αμαρτιών μας. Όμως η μητέρα του ελέους δεν επιθυμεί την καταστροφή του κόσμου. Όπως με τα σπάργανα τύλιξε τον Ιησού Χριστό στην φάτνη, έτσι και τώρα περιτυλίγει συγκρατεί την οργή του, για να μην καταστραφούμε. Τέτοια παρρησία , τέτοια δύναμη έχει η Παναγία. 

Λέει ο Χριστός στους Αγίους: Εσείς έχεται το δικαίωμα να παρακαλείτε. Στην Παναγία λέει: Εσύ μητέρα μου , έχεις το προνόμιο μόνο να ζητάς. Ο Χριστός δεν της χαλάει ποτέ το χατήρι. Η Παναγία αλλάζει ακόμη και τα σχέδια του Χριστού, όπως βλέπουμε στον γάμο της Κανά. Η δέηση της είναι εντολή για τον Χριστό. Ισχύεις όσα και βούλεσαι λέει ενα τροπάριο θεομητορικό.  Μπορεί να κάνει οτι θέλει . Γιαυτό επιμένει η Παναγία και λέει, να με επικαλείσθε, να με φωνάζετε κι εγω θα τρέχω, θα έρχομαι να σας βοηθάω. 

Αγαπητοί μου, 

Αν πράγματι αγαπούμε την Παναγία, ας της δώσουμε χαρά. Ας κόψουμε για χατήρι της την αμαρτία. Ας μη αμαρτήσουμε ούτε εν λόγω, ούτε εν έργο, ουτε εν διανοία. Να αφοσιωθούμε στο καλό, στην αρετή, όπως έκανε και εκέινη. Αξίζει τον κόπο μόνο και μόνο για να μην λυπήσουμε , να σταματήσουμε την αμαρτία. Έτσι θα την τιμήσουμε. 

Μη λησμονούμε πως η Παναγία έχει αδυναμία στους χαιρετισμούς. Εμφανίστηκε σε μοναχούς του Αγίου Όρους και τους είπε, οτι αγαπά πολύ τους χαιρετισμούς. Όποιος τους λέει κάθε μέρα, θα τον προστατεύει. Αυτό ψάλλουμε με ένα τροπάριο του κανόνος. Τους σούς υμνολόγους θεοτόκε....στεφάνων δόξης αξίωσον. 

Ας της προσφέρουμε ύμνους και δεήσεις. να την επικαλούμεθα με εμπιστοσύνη και ελπίδα, για να μας στεφανώσει με την χάρης της και την βοηθειά της. Αμήν.

 

Θείο Κήρυγμα του Πατέρα Τίτου, του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Καμινίων.